Paulina Dobrowolska
psychodietetyczka dla mam i dzieci

Miło Cię widzieć!

o Mnie

Cześć!

Mam na imię Paulina. Jestem dietetyczką, psychodietetyczką, dietetyczką sportową, technolożką żywienia oraz mamą - i w tym zamyka się wszystko, co kocham, czym się interesują i co u mnie znajdziesz: jedzenie, sport i psychologię. Aaa no i jeszcze macierzyństwo bez filtra! ;)

Na co dzień pomagam mamom budować zdrowe nawyki i relacje z jedzeniem - zarówno u dzieci jak i u siebie. Nie dzielę jedzenia na zdrowe i niezdrowe - uważam, że w żywieniu liczą się nasze codzienne wybory, równowaga i odpowiednie proporcje. Dlatego nie znajdziesz u mnie modnych diet, hejtu na pszenicę czy nabiał, a raczej zobaczysz jak z dzieckiem jemy tosty albo ciasto.

Chcę też, aby mamy zatroszczyły się o swoje zdrowie psychiczne i fizyczne a nie kultywowały los „matki Polki cierpiętnicy” - byłam tam, dziękuję, nie polecam! Wiem też, jak trudno pogodzić to wszystko w nieprzewidywalnym macierzyństwie. Tak jak Ty, mam dni w których włączam plan minimum i jadę na gotowcach!

Zależy mi na zdrowym żywieniu mojej rodziny, dlatego planuję i gotuję przede wszystkim szybkie, zdrowe i odżywcze posiłki. Zaoszczędzony czas przeznaczam na swoje przyjemności. Tworzę tu miejsce, w którym dzielę się prawdziwymi historiami i wskazówkami na temat tego, co działa, a co nie, w moim codziennym macierzyńskim życiu. Pokażę Ci, jak gotować, aby cała rodzina jadła to samo a wspólne posiłki były miłym czasem a nie polem bitwy :)

Mocno wierzę w to, że każda mama może poczuć się pewnie, jeśli chodzi i żywienie dzieci, Potrzebuje do tego wiedzy i dobrych narzędzi. I to właśnie chciałabym Ci przekazać.

Co u mnie znajdziesz?

  • inspiracje kulinarne na zdrowe posiłki dla całych rodzin
  • planowanie posiłków i organizację kuchenną
  • rzetelną wiedzę, dzięki której rodzinne posiłki nie będą wyzwaniem
  • kuchenne tipy na oszczędność jedzenia, czasu i pieniędzy
  • sposoby na zadbanie o siebie, gdy masz mało czasu
  • prawdziwe macierzyńskie życie, w którym jest bałagan, słodycze i gotowce ;)
  • zrozumienie, odpuszczenie i wsparcie - tworzę przestrzeń, w której jesteś zrozumiana i nie oceniania. Ja też jestem mamą. Rozumiem Cię.

Będzie więc tu sporo przydatnych żywieniowych tipów, kawy i jogi (tak, to moja kolejna miłość!). Rozgość się, mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie ❤

o Mnie Wiecej

Więcej o mnie:

Z wykształcenia jestem dietetyczką, psychodietetyczką, dietetyczką sportową oraz technolożką żywienia. Specjalizuję się w żywieniu dzieci oraz mam. Żywieniem dzieci zajmuję się od 6 lat. Od 7 lat prowadzę konsultacje dietetyczne, podczas których pomogłam wielu kobietom w uzyskaniu lepszego zdrowia i samopoczucia. Interesuję się psychologią, zero waste, szeroko pojętym self-care.

Gotować lubiłam od zawsze (a jeszcze bardziej jeść! :D) – już jako mała dziewczynka spędzałam mnóstwo czasu w kuchni. Natomiast studia zaszczepiły we mnie miłość do zdrowego żywienia. Zaczęłam się tym interesować i.. totalnie przepadłam!

Gdy zostałam mamą, na własnej skórze przekonałam się, że żywienie dzieci jest trudne, o wiele trudniejsze niż się wydaje. Rzucanie jedzeniem, krzyki, niepohamowana miłość do bułki z masłem – taak, ja też to przerabiam! Dlatego dzielę się z Tobą tym co działa a co nie – zarówno ze sfery wiedzy popartej badaniami, jak i również na bazie moich doświadczeń. Wszystkie przepisy, które tu znajdziesz testuję na moim synku – najlepszym krytyku kulinarnym ;)

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco i co tydzień otrzymywać tipy i wskazówki przydatne w codziennym żywieniu!

Kursy i studia:

  • Udział w IV kongresie pediatryczno - żywieniowym oraz zdobycie tytułu Specjalisty Przyjaznego Dzieciom

  • Neofobia żywieniowa - jak wspierać dziecko oraz jego rodziców w okresie rozwojowej neofobii

  • Udział w konferencji „Gastroenterologia Dziecięca, Żywienie i Profilaktyka Zdrowotna”

  • Psychodietetyka i motywacja w pracy z pacjentem (Centrum szkoleniowe)

  • Udział w konferencji „Dietetyk XXI wieku”

  • Żywienie i suplementacja w zaburzeniach miesiączkowania (T.Sowiński)

  • Dieta w insulinooporności. Jak suplementacyjnie zwiększać insulinowrażliwość

  • „Pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka” (K.Kowalcze)

  • „Diagnostyka w chorobie Hashimoto – infekcje, koinfekcje oraz metale ciężkie jako czynniki spustowe” (M.Gackowska)

  • „Pacjent nefrodiabetologiczny w gabinecie dietetyka” (K.Kowalcze)

  • Dieta w chorobach tarczycy, IO oraz PCOS (K.Kowalcze)

  • SIBO - od objawów do zdrowia (E. Cesarek)

  • Dieta w Zespole Jelita Drażliwego. Co pomaga w świetle badań (Dietomedica)

  • „Jelita sercem odporności organizmu” (Instytut Medycyny Zapobiegawczej)

  • Dlaczego problem SIBO nawraca i jak temu zapobiec? Analiza problemu krok po kroku (Dietomedica)

  • „Mikrobiota jelitowa w schorzeniach zapalnych skóry” (Instytut Medycyny Zapobiegawczej)

  • Jak w naturalny sposób wesprzeć pracę przewodu pokarmowego (P.Ihnatowicz)

  • Ziołolecznictwo jako element terapii dolegliwości jelitowych (Dietomedica)

  • „Wpływ nutrigenetyki na personalizację żywienia i treningu pacjenta” (Akademia Dietetyki Sportowej)

  • „Immunożywienie osób aktywnych fizycznie” (Akademia Dietetyki Sportowej)

  • 2018 – 2019 SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny w Katowicach, Psychodietetyka, studia podyplomowe

  • 2016 - 2017 Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach, Dietetyka w sporcie, studia podyplomowe

  • 2015 – 2016 Akademia Dietetyki w Krakowie, certyfikowany kurs dietetyki (poziom podstawowy + zaawansowany)

  • 2010 – 2015 Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Technologia żywności i żywienie człowieka, studia magisterskie