Paulina Dobrowolska
psychodietetyczka dla mam i dzieci

Naleśniki dyniowe - najlepsze!

naleśniki z dyni.JPG Odkąd mam dziecko, naleśniki regularnie pojawiają się na naszym stole. Lubię w nich to, że możemy do nich dodać różne warzywa i wzbogacić ich wartości odżywcze. Dodatkowo moje dziecko je lubi i łatwo jest je zabrać na wynos!

Ale jak to ja - zawsze muszę je jakoś odpicować! Kombinuję z dodatkami i mąkami - tym razem w ruch poszła dynia!

Łapcie przepis na dyniowe naleśniki z mąką orkiszową!

Przepis na naleśniki dyniowe

Porcja na 2 dni dla 3 osób:

  • puree z dyni 240g
  • jaja 3 szt
  • mleko / napój roślinny 1,5 szkl
  • olej rzepakowy 1/3 szkl
  • woda 1 szkl
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 2 szkl (ok 200g)
  • imbir, cynamon - wg uznania
  1. Jaja wbij do miski, dodaj puree, mleko wodę, olej j zmiksuj.
  2. . Następnie dodaj mąkę i przyprawy.
  3. Odstaw na 15-30 minut (możesz pominąć ale polecam;))
  4. Smaż bez tłuszczu na dobrej, dobrze rozgrzanej patelni.

Uwaga! Muszą być dobrze usmażone z jednej strony, aby je przewrócić! Jeśli ciasto jest dla Ciebie za gęste - dodaj wody/ mleka.

Jeśli potrzebujesz dodaj cukier. Ja nie używam cukru do naleśników i Ciebie też do tego zachęcam! :)

Smacznego!