Naleśniki dyniowe - najlepsze!
Odkąd mam dziecko, naleśniki regularnie pojawiają się na naszym stole. Lubię w nich to, że możemy do nich dodać różne warzywa i wzbogacić ich wartości odżywcze. Dodatkowo moje dziecko je lubi i łatwo jest je zabrać na wynos!
Ale jak to ja - zawsze muszę je jakoś odpicować! Kombinuję z dodatkami i mąkami - tym razem w ruch poszła dynia!
Łapcie przepis na dyniowe naleśniki z mąką orkiszową!
Przepis na naleśniki dyniowe
Porcja na 2 dni dla 3 osób:
- puree z dyni 240g
- jaja 3 szt
- mleko / napój roślinny 1,5 szkl
- olej rzepakowy 1/3 szkl
- woda 1 szkl
- mąka orkiszowa pełnoziarnista 2 szkl (ok 200g)
- imbir, cynamon - wg uznania
- Jaja wbij do miski, dodaj puree, mleko wodę, olej j zmiksuj.
- . Następnie dodaj mąkę i przyprawy.
- Odstaw na 15-30 minut (możesz pominąć ale polecam;))
- Smaż bez tłuszczu na dobrej, dobrze rozgrzanej patelni.
Uwaga! Muszą być dobrze usmażone z jednej strony, aby je przewrócić! Jeśli ciasto jest dla Ciebie za gęste - dodaj wody/ mleka.
Jeśli potrzebujesz dodaj cukier. Ja nie używam cukru do naleśników i Ciebie też do tego zachęcam! :)
Smacznego!