Nale艣niki dyniowe - najlepsze!

Odk膮d mam dziecko, nale艣niki regularnie pojawiaj膮 si臋 na naszym stole. Lubi臋 w nich to, 偶e mo偶emy do nich doda膰 r贸偶ne warzywa i wzbogaci膰 ich warto艣ci od偶ywcze. Dodatkowo moje dziecko je lubi i 艂atwo jest je zabra膰 na wynos!
Ale jak to ja - zawsze musz臋 je jako艣 odpicowa膰! Kombinuj臋 z dodatkami i m膮kami - tym razem w ruch posz艂a dynia!
艁apcie przepis na dyniowe nale艣niki z m膮k膮 orkiszow膮!
Przepis na nale艣niki dyniowe
Porcja na 2 dni dla 3 os贸b:
- puree z dyni 240g
- jaja 3 szt
- mleko / nap贸j ro艣linny 1,5 szkl
- olej rzepakowy 1/3 szkl
- woda 1 szkl
- m膮ka orkiszowa pe艂noziarnista 2 szkl (ok 200g)
- imbir, cynamon - wg uznania
- Jaja wbij do miski, dodaj puree, mleko wod臋, olej j zmiksuj.
- . Nast臋pnie dodaj m膮k臋 i przyprawy.
- Odstaw na 15-30 minut (mo偶esz pomin膮膰 ale polecam;))
- Sma偶 bez t艂uszczu na dobrej, dobrze rozgrzanej patelni.
Uwaga! Musz膮 by膰 dobrze usma偶one z jednej strony, aby je przewr贸ci膰!
Je艣li ciasto jest dla Ciebie za g臋ste - dodaj wody/ mleka.
Je艣li potrzebujesz dodaj cukier. Ja nie u偶ywam cukru do nale艣nik贸w i Ciebie te偶 do tego zach臋cam! :)
Smacznego!